Ben jij al op de helft?

Als jij een eigen woning hebt gekocht en deze gefinancierd hebt met een hypotheek dan kun je (een gedeelte van) de rente die je hierover betaalt aftrekken van je inkomstenbelasting. Van dit voordeel kun je 30 jaar gebruik maken. Dit staat los van de looptijd van je hypotheek, zoals je die met je bank hebt afgesproken.

Realiseer je goed dat als jouw hypotheek stamt uit 2001 (of daarvoor) je nu al op de helft bent van deze periode. Sta jij er weleens bij stil dat je maandlasten na 2031 daardoor flink kunnen stijgen? 2031 klinkt nu nog ver weg, maar om verrassingen te voorkomen kun je het beste nu al maatregelen treffen.

In de meeste gevallen kun je jaarlijks maximaal 10% van je hypotheekschuld boetevrij aflossen. Bekijk hiervoor de algemene voorwaarden van jouw hypotheek. Als je nu al wat extra aflost voorkom je of verklein je de restschuld op einddatum. Een tweede voordeel is dat met elke aflossing je rentelasten dalen waardoor je meer geld overhoudt dat je kunt gebruiken om af te lossen.

Bespreek met jouw hypotheekadviseur of vervroegd aflossen in jouw geval de beste oplossing is, wellicht nog voor het einde van dit kalenderjaar. Zorg er altijd voor dat je een buffer houdt in de vorm van spaargeld voor eventuele tegenvallers. Geld dat je hebt gebruikt om je hypotheek af te lossen kun je niet meer gebruiken voor andere dingen.

Zou je wel graag willen aflossen maar houd je aan het eind van de maand geen geld over om dit te doen, dan help ik jou graag met het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven zodat we samen besparingen kunnen vinden.

Meer informatie is te vinden op www.wegwijs.nl en op www.nibud.nl.

WhatsApp chat