Dugnad

Je hebt misschien gehoord over de Zweedse term ‘döstädning’, opruimen voor je doodgaat. De Zweedse kunstenares Margareta Magnusson schreef er onlangs een boek over. Veel mensen zien ontzettend op tegen opruimen. Thuis opruimen omdat je niet wil dat je familie dit moet doen als jij er niet meer bent maakt het niet aanlokkelijker.

Persoonlijk ben ik dan ook veel meer fan van de Noorse term ‘dugnad’. Deze vindt met name plaats in de lente (de zogeheten ‘vårdugnad’) en is het beste te vergelijken met de voorjaarsschoonmaak. Maar dan buiten. En samen. Vooral dat laatste maakt een groot verschil bij klussen waar je tegenop ziet.

Vier jaar geleden woonde ik een paar maanden in Oslo, de hoofdstad van het gelukkigste land ter wereld. Samen met mijn buren ging ik enkele uurtjes aan de slag om in de tuin en straat te snoeien en op te ruimen. Als afsluiting werden pizza’s besteld en proostten we met een biertje aan de picknicktafel. Dat hadden we samen toch maar mooi voor elkaar gekregen. In mijn beste Noors leerde ik gelijk mijn buren wat beter kennen, een herinnering waar ik met veel plezier op terugkijk.

‘Dugnad’ betekent voor mij samen opruimen om meer te kunnen genieten van het leven en de klus afronden met een kleine beloning. Krijg jij al zin om te beginnen?

2 gedachten over “Dugnad”

 1. Hoi Mary,

  Ik ontvang regelmatig mails
  van jouw eigenlijk bekijk ze stiekem
  daar zitten vaak leuke tips bij
  die soms wel goed van pas komen
  ik heb de Empowerments trainig gedaan
  van daar heb ik je leren kennen
  je doet het goed en blij om te horen
  dat jij de Award hebt gewonnen

  Groetjes Fawzia Mulla

Reacties zijn gesloten.

WhatsApp chat