Het geheim van opruimen

Zorg er voor dat je alleen spullen bezit die iets voor je betekenen, waar je blij van wordt, of die jouw leven gemakkelijker maken. Als die spullen een eigen, vaste, logische plek hebben, hoef je nooit lang te zoeken. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Voor veel mensen betekent opruimen dat ze spullen verplaatsen. Hoe meer spullen je bezit, hoe meer tijd je kwijt bent aan het ordenen, schoonmaken, onderhouden, verkopen en weggooien er van. Dit staat nog los van het feit dat de grondstoffen van de aarde niet onuitputtelijk zijn en de afgelopen 30 jaar maar liefst met 1/3 zijn afgenomen.

Vroeger maakte je alleen de spullen die je daadwerkelijk nodig had. Na de industriële revolutie werd het aanbod groter dan de vraag. Tegenwoordig maken producenten gebruik van marketing om jou er van te overtuigen dat je iets nodig hebt. Was je nog best tevreden met je iPhone 6, als iedereen om je heen overstapt op een iPhone 7 dan ben je eerder geneigd om hierin mee te gaan. Ook al doet jouw huidige toestel het eigenlijk nog prima.

Overbodige spullen zijn uitgestelde beslissingen. Graag help ik jou om een bewuste keuze te maken of jouw spullen. Daarna kies je wat voor jou belangrijk is. Dit geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor werk, sociale contacten, gezondheid, veiligheid, geld en toekomstplannen. Schrijf je nog snel in voor de MARYmalisme Challenge XL 2016 en doe vrijdag ook mee!

IMG_6818

Plaats een reactie

WhatsApp chat