Keuzevrijheid

Keuzevrijheid

Ontdek wat keuzevrijheid en inclusiviteit met elkaar te maken hebben.

Door MARIANNE WINTER

Vandaag is de Grote Dag: ik ontvang mijn inenting tegen COVID-19. Vanwege mijn geboortejaar krijg ik Janssen en ben ik in 1x klaar. Heel effectief dus, wat ik als professional organizer natuurlijk enorm toejuich. Toen ik mijn enthousiasme deelde in een appgroep met vriendinnen bleek dat niet iedereen in mijn omgeving staat te springen om ingeënt te worden. Er zijn twijfels over de effecten van de vaccins op lange termijn. Twijfels of een inenting wel nodig is als je gezond, sportief en jong(ish) bent.

“Onlangs volgde ik een training over Diversiteit en Inclusiviteit. Ik denk van mezelf dat ik altijd erg mijn best doe om open te staan voor anderen en andersdenkenden maar betrapte mezelf toch er op dat mijn eerste reflex was om te zeggen waarom ik wél ingeënt wil worden”

Mijn overwegingen om vandaag wel te gaan zijn o.a.:

  • dat ik prachtige reizen gemaakt heb waarvoor ook inentingen nodig waren en ik me eigenlijk nooit heb afgevraagd hoeveel de beschermingsgraad bedroeg en wat de ingrediënten waren omdat ik zeker wist dat ik veel verder van huis zou zijn (pun intended) als ik wel ziek zou worden.
  • dat ik als zzp’er het zekere voor het onzekere neem en wil voorkomen dat ik langere tijd uit de running ben.
  • dat ik mijn mening baseer op onderzoeken die ik lees, adviezen van een hardwerkende longarts in mijn netwerk, op ervaringen van vriendinnen en familieleden die in de verpleging werken en op verhalen van dierbaren die zelf Corona hebben gehad.
  • dat ik hele fitte veertigers ken die Corona hebben gehad en daar niet eens zo heel veel last van hadden (een dagje hoofdpijn en een snotneus) maar 6 maanden later nog steeds erg vermoeid zijn en zo overgevoelig voor prikkels dat ze geen supermarkt meer in kunnen.
  • dat ik op het Jeugdjournaal zag dat fanatiek voetballende kinderen van 7 jaar oud Corona kregen en 9 maanden daarna nog steeds amper een trapje van drie treden op konden lopen omdat ze geen lucht kregen.
  • dat ik dankbaar ben dat ik in een land woon waarin ik een vaccinatie aangeboden krijg want die luxe is niet elke wereldburger gegund.
  • dat de langetermijngevolgen van alcohol al jarenlang bekend zijn en dat die er ons ook niet van weerhouden op een zonnig terrasje te genieten van een koud glas bier of wijn.
  • dat het mij heel praktisch lijkt om een vaccinatiebewijs op zak te hebben zodat ik me niet elke keer hoef te laten testen als ik naar een evenement of op reis wil gaan.
  • dat ik veel sport en zo gezond mogelijk eet maar dat dit helaas geen enkele garantie biedt op een lang gelukkig leven. Een vaccinatie is mijn manier om hier zoveel mogelijk invloed op uit te oefenen.

“Wat ik mijn vriendin eigenlijk bedoelde te zeggen is natuurlijk: “Wat goed dat je jouw twijfels deelt en alle respect voor jouw keuze, wat je ook besluit”.”

Kiezen gaat voor mij niet over ‘voor’ of ‘tegen’, over ‘houden’ of ‘wegdoen’, over ‘wel’ of ‘niet’. Kiezen gaat voor mij over nadenken, feiten verzamelen, je gevoel volgen en doen wat jou op dit moment het beste lijkt. Je hoeft je hierbij niet altijd iets aan te trekken van wat anderen van jouw keus vinden, zo lang je maar respect op kunt brengen voor de keuze die anderen voor zichzelf maken. Op die manier sta je er nooit alleen voor.

Zo ben ik hartstikke blij met mijn vriendinnen, of ze het nu met mij eens zijn of niet. Ik koester het feit dat wij hierover samen in gesprek kunnen gaan zonder elkaar te veroordelen. En als het vaccin er voor blijkt te zorgen dat mijn tanden uitvallen en ik straks geen haar meer op mijn hoofd heb, dan weet ik zeker dat mijn vriendinnen voor mij klaarstaan. Want in de afgelopen 25 jaar hebben we veel meer met elkaar beleefd dan alleen feestjes en partijen.

Sommige keuzes hebben invloed op de rest van je leven. Andere op de korte termijn. Weet jij al wat je kiest? 

WhatsApp chat