Ons Huis Vol Spullen

Volgende week maandag begint het nieuwe televisieprogramma ‘Ons Huis Vol Spullen’. Ik ben hier ontzettend benieuwd naar, niet in de laatste plaats om dat ik zelf in de race was om hier als expert aan mee te werken. Mijn collega Zamarra Kok is de gelukkige geworden. Je kent haar misschien van haar wekelijkse tips in De Telegraaf of de boeken die ze schreef. Het programma wordt gepresenteerd door Lieke van Lexmond en is gebaseerd op de Netflix serie ‘Consumed’.

In het programma worden gezinnen begeleid bij het opruimen en ordenen van hun huis. De aanpak in het programma verschilt van mijn werkwijze als professional organiser. Op televisie telt vooral ‘het eindresultaat’. Hoe groter het verschil tussen de begin- en eindsituatie, hoe mooier de beelden zijn die dit oplevert. Het verschilt wat dat betreft niet veel van een programma als ‘Mijn Leven in Puin’. Hierin wordt voorbij gegaan aan het feit dat het voor iedereen anders is met hoeveel of weinig spullen iemand zich prettig voelt. En dat het niet gaat om de spullen. Opruimen is namelijk geen doel maar een middel.

In het echte leven vind ik het belangrijk dat je als klant bewust leert kiezen voor alles wat jij tijd en aandacht wilt geven in je leven. Voor een hoeveelheid die bij jou past. Met hoe veel of weinig dat ook is in de ogen van anderen. Dan ben je beter in staat een behaald resultaat vast te houden. Soms vragen klanten mij wat ik van hun huis vind als ik op kennismakingsgesprek kom. Ik antwoord dan altijd dat dit niet zo belangrijk is. Ik woon daar namelijk niet. Het gaat erom dat jij je thuis prettig voelt. Als dat niet zo is, dan is het zaak daar verandering in te brengen.

“Opruimen is toch niet zo moeilijk”, krijg ik wel eens te horen als ik uitleg wat ik doe in het dagelijks leven, of “Kunnen ze dat zelf niet?”. Zulke uitspraken komen van mensen bij wie opruimen van nature gaat. Maar dat is niet bij iedereen zo vanzelfsprekend. Hoe goed jij bent in het plannen van taken, het stellen van prioriteiten, het beginnen aan taken, het maken van keuzes,  het weerstaan van afleidingen en het volhouden van aandacht wordt bepaald in je hersenen. Dit worden ook wel ‘executieve functies’ genoemd. Je kunt dit zien als een mengpaneel dat bij iedereen anders is afgesteld. Hierbij is geen goed of fout.

Opruimen is inderdaad geen hersenchirurgie maar het heeft toch meer met hersenen te maken dan je waarschijnlijk dacht. Dit verklaart ook waarom mensen met autisme, ADHD en niet-aangeboren hersenletsel meer moeite hebben om hun huis opgeruimd te houden. Ze hebben wel behoefte aan structuur maar vinden het lastig die zelf aan te brengen. En zelfs als je er altijd goed in was kan dat ineens veranderen als je iets ingrijpends meemaakt in je leven.

Opruimen is een vaardigheid. Net zoals bij fietsen opruimen een vaardigheid die je kunt leren. Van een professional organiser bijvoorbeeld. Iemand die niet oordeelt over jouw situatie maar samen met jou aan de slag gaat. Door te oefenen wordt je er steeds beter in. Als je wilt. En als je dat liever nog even uitstelt kun je altijd nog televisie kijken. Maandagavond bijvoorbeeld.

6 tips om zelf aan de slag te gaan:

 • Wil je beginnen met opruimen, kies dan een ruimte in huis waar je vaak komt en waar je je flink aan ergert.
 • Bepaal welke activiteiten je uitvoert in deze ruimte. Op basis hiervan weet je welke spullen daarbij horen.
 • Bepaal hoeveel ruimte je wilt uittrekken om spullen te bewaren, in plaats van uit te gaan van de ruimte die je beschikbaar hebt.
 • Bewaar spullen bij voorkeur in de ruimte waar je ze gebruikt. Dan kost het weinig moeite ze na gebruik weer terug te leggen op hun vaste plek.
 • Bewaar spullen van dezelfde soort bij elkaar. Zo zie je precies hoeveel je hebt en weet je waar je ze kunt vinden.
 • Als je spullen hebt die je zelf niet meer nodig hebt is het makkelijker om er afstand van te doen als je weet dat ze een mooie nieuwe bestemming krijgen. Neem eens een kijkje op www.inzameldoelen.nl.

Ons Huis Vol Spullen wordt vanaf maandag 2 september 2019 om 20.30 uur wekelijks uitgezonden op RTL4. Heb jij thuis meer spullen dan je zou willen, hoe veel of weinig dat ook is in de ogen van anderen? Wil je hier graag verandering in brengen maar heb je niet de behoefte om hier op televisie mee aan de slag te gaan? Schrijf je dan in voor een van mijn workshops ‘Ontspullen’, bijvoorbeeld in Wormerveer, Landsmeer of bij je thuis, of kies voor individuele begeleiding. Mijn geheimhoudingsplicht zorgt er voor dat niemand van mij hoort wat wij samen bespreken. Kijk voor meer informatie op www.onshuisvolspullen.nl

 

Televisieprogramma ‘Ons Huis Vol Spullen’ wordt vanaf maandag 2 september 2019 om 20.30 uur uitgezonden op RTL4.

4 gedachten over “Ons Huis Vol Spullen”

  • Goed om te horen, Anna! Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart thuis teveel spullen dus ik ben blij met alle aandacht voor dit onderwerp. Zamarra is een enthousiaste collega die de toegevoegde waarde aantoont van samenwerken met een professional organizer.

   Beantwoorden
 1. Ben zo blij met het programma,
  mis alleen nog wel een hoop tips voor de thuis kijkers. Zoals welke spullen eigenlijk onnodig zijn in huis, 80 % is onnodig. Wat valt daar onder dan?
  En een mini huisje met de veel spullen zal ook leuk zijn.

  Beantwoorden
  • Wat fijn om te horen dat het programma je aanspreekt! Het is inderdaad een onderwerp dat vaker voorkomt dan gedacht wordt. Met welke spullen iemand zich wil omringen verschilt per persoon. Je kunt dit voor jezelf bepalen door dezelfde soort spullen bij elkaar te bewaren (sorteren) en daarna kritisch te kijken hoeveel van deze soort spullen je daadwerkelijk gebruikt. Oefen dit eens met kleding bijvoorbeeld door alle hangers achterstevoren te hangen. Wanneer je een kledingstuk draagt kun je de hanger weer goed hangen. Bekijk na een maand (of jaar) hoeveel hangers nog achterstevoren hangen. Voor praktische tips in jouw persoonlijke situatie kun je contact opnemen met een professional organiser bij jou in de buurt. Je vindt deze op http://www.nbpo.nl

   Beantwoorden

Plaats een reactie

WhatsApp chat