Opgeruimde keuken

Opgeruimde keuken

Wist je dat een opgeruimde keuken je niet alleen veel tijd en geld bespaart, maar er ook voor zorgt dat je gezondere eetkeuzes maakt?

Door MARIANNE WINTER

Het is maar goed dat jullie mij niet thuis zagen zitten, een paar maanden geleden. We waren namelijk aan het verbouwen en daarvoor moest de hele benedenverdieping leeg. Alle spullen die normaal gesproken beneden waren, stonden door het hele huis. Zijwaarts konden we nog net van de slaapkamer naar de badkamer, langs de halve boekenkast die op de overloop stond. Dan was er nog het servies in de garderobekast en de glazen in de slaapkamer. Oja, en onze banken en eettafel stonden onder een bouwzeil in de achtertuin. Gevalletje ‘situational disorganisation’ zei een Zweedse collega. Voordeel was wel dat ik mij nu wel extra goed kan inleven in het dagelijks leven van mijn klanten 😉 Maar al die moeite is niet voor niets geweest: mijn nieuwe keuken ‘sparks joy’. Ik word er blij van!

De verbouwing was een goede aanleiding om onze keukenspullen nog eens kritisch door onze handen te laten gaan. Als je de Wet van Parkinson kent, weet je het al lang: hoe meer ruimte je hebt, hoe meer ruimte je benut. Kortom: onze laden en kastjes waren de afgelopen jaren ongemerkt steeds voller geworden. 

Dozen vol doneerden we aan de kringloopwinkel. En hoewel de opstelling van onze nieuwe keuken niet zo gek veel verschilde van onze oude…. leek ik nog steeds ruimte tekort te komen. Tot Jeroen na een dag of 3 een van de onderste laden open trok en tot zijn verrassing uitriep “Hé, deze lade is nog helemaal leeg!”

Inmiddels ben ik net zo blij met het uiterlijk van mijn keuken als met de inhoud. Hieronder deel ik graag 3 tips waarmee jij jouw eigen keuken onder handen kunt nemen:

  1. Pannen, borden en bestek kun je het beste binnen de ‘gouden driehoek’ bewaren: de denkbeeldige driehoek tussen je koelkast, kookplaat en vaatwasser. Zo heb je de meestgebruikte spullen altijd binnen handbereik.
  2. Bedenk thema’s om je kastjes en lades in te delen: bewaar alle bakspullen bij elkaar, zet alle apparaten bij elkaar, plaats spullen “soort bij soort”. Zo zie je direct hoeveel je van alles hebt (en of je misschien met minder toe kunt).
  3. Gebruik glazen opbergpotten om producten als pasta, rijst en muesli op te bergen en voorzie deze van een label. Zonder verpakkingen ziet jouw keuken er ook van binnen rustgevend uit. Bestel je verpakkingsvrije boodschappen bij Pieter Pot en draag bij aan een beter milieu.

Meer van mijn tips vind je op de website van NEW L.OAK Keukenfronten (klik op ‘Opgeruimde keuken’). Hier kun je tevens terecht voor unieke houten keukenfronten voor jouw bestaande keuken. Zo hoef je niet je hele keuken te vervangen, maar heb je toch een nieuwe look.

Je keuken is een plek waar je elke dag tijd doorbrengt. Hoe fijn is het als je keuken er niet alleen van de buitenkant mooi uitziet, maar je ook trots kunt zijn op de inhoud! Wist je bovendien dat je in een opgeruimde keuken gezondere eetkeuzes maakt? Zo blijkt uit onderzoek.

Als professional organizer breng ik graag structuur aan in jouw keuken. Met een slimme indeling van je keukenkastjes, lades en koelkast blijft er meer tijd over voor het bereiden van heerlijke gerechten en gezellig bijkletsen met familie en vrienden.

Doordat je direct ziet wat je in huis hebt, wordt boodschappen doen een stuk eenvoudiger. Je voorkomt dubbele aankopen én grijpt niet mis als je na een drukke dag je maaltijd bereidt.

WhatsApp chat