Ruimte maken

‘MA’ zijn niet alleen de eerste twee letters van mijn naam maar tevens het Japanse teken voor ‘ruimte’. MÀ betekent in het Japans zoveel als ‘betekenisvolle lege ruimte’. Er is een oud gedicht over de betekenis van MÀ, waarmee je direct begrijpt wat ik bedoel:

Dertig spaken ontmoeten elkaar in de naaf,
maar de ruimte er tussen vormt de essentie van het wiel.
Potten worden gevormd uit klei,
maar de ruimte binnenin vormt de essentie van de pot.
Muren met ramen en deuren vormen een huis,
maar de ruimte er tussen vormt de essentie van het huis.
(Bron: Wawaza)

De hoeveelheid ruimte waar je je prettig bij voelt verschilt van persoon tot persoon. Veel mensen zijn bang voor leegte. Voor de ruimte die ontstaat om te denken aan dingen waar ze helemaal niet aan wíllen denken. Een volle agenda of een huis vol spullen kunnen dan voor afleiding zorgen. Totdat je die gedachte krijgt: ‘is dit het nou?’. Als je merkt dat jouw dagelijks leven geen voldoening geeft, ben je gemotiveerd om de eerste stap te zetten. MÀ is leegte die betekenis heeft en die betekenis geeft. In ruimte komen gedachten en spullen het meest tot hun recht. Een schilderij maakt meer indruk als het op een lege muur hangt. Een speech maakt meer indruk als een spreker stiltes laat vallen. Het bijwonen van een vergadering is effectiever als je voor en na de vergadering ruimte in je agenda hebt om onderwerpen voor te bereiden en actiepunten af te handelen, dan wanneer je direct bij een volgende afspraak aanschuift.

Door te selecteren wat bij je past en los te laten wat geen waarde meer toevoegt ontstaat ruimte. Als je controle hebt over de ruimte die je schept, ervaar je meer controle over jouw dagelijks leven. Bij ‘MÀ’ gaat het niet alleen om het eindresultaat maar is ook het proces belangrijk. Het proces geeft je nieuwe inzichten. De snelheid hangt helemaal van jou af. Steeds kom je een stapje dichter bij het dagelijks leven dat jij graag zou willen leiden. Met hoe veel of weinig ruimte dat ook is voor jou.

Kun jij ook wel wat meer ruimte in jouw dagelijks leven gebruiken, thuis of op kantoor? Neem dan vrijblijvend contact met mij op of bezoek de Zaanse Loslaatdag op zaterdag 5 oktober 2019!

Als professional organiser begeleid ik mijn klanten bij het maken van keuzes over spullen, documenten en tijd. Samen scheppen we ruimte.

WhatsApp chat